Kenniscongres schildklierzorg biedt blik op de nabije toekomst

Op zaterdag 25 mei 2019 organiseert Schildklier Organisatie Nederland (SON) het congres “Schildklierzorg, nu en in de toekomst” in congrescentrum Antropia te Driebergen.
Deze dag is het de internationale Dag van de Schildklier.
Het congres geeft de stand van zaken van de schildklierzorg en biedt toekomstperspectieven op behandelingen voor schildklierpatiënten.

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een schildklierziekte. De aandoening kan meestal goed worden behandeld met schildklierhormoon, maar 10-15 procent van de patiënten blijft klachten houden. Daarom zijn nieuwe ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht heel belangrijk voor verbetering van de zorg.

Nieuwe therapieën
Op de agenda van het kenniscongres staan onder andere een nieuwe combinatietherapie met medicijnen die nu nog experimenteel wordt toegepast. De bevindingen zijn hoopgevend en zetten medici aan het denken. Ook de behandeling van de oogziekte van Graves geeft nieuwe inzichten.
Nieuwe inzichten maken het mogelijk om minder snel of minder ingrijpend te hoeven opereren, bijvoorbeeld bij de behandeling van schildklierkanker. Daarmee worden complicaties voorkomen.

Toekomst
Futuristisch wordt het bijna wanneer we het gaan hebben over darmbacteriën en het kweken van schildklieren. Bijvoorbeeld het meten van hormooneffecten in organen in plaats van in het bloed lijkt toekomstmuziek. Toch is die toekomst dichterbij dan we denken. Het congres biedt een podium om met elkaar van gedachten te wisselen. Interactie met de mensen met een schildklieraandoening die het congres bezoeken staat daarom op de eerste plek. Hun ervaring van alledag maakt de uitwisseling zeer praktijkgericht. En zo praten we niet in het luchtledige, maar over de behandeling van morgen.

Download het persbericht